Peters resa

Hmm. it seems that my journey has more or less reached it's end, in more ways than one... I guess I will still need to sum up what came out of it, but that will have to waut for another time. Meanwhile, some hints can be found at http://helenaopeter@blogspot.com

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

2006-02-25

Medicinska förberedelser - och en tuff operation

Inför en lång resa så är det förstås en mängd förberedelser att tänka på, och bland de viktigaste är självklart olika medicinska förberedelser.

Vaccinationer
Härom veckan var jag på Wasakliniken (http://www.cityvarden.com) och såg över vaccinationsssituationen, och nog börjar jag känna mig som en nåldyna alltid...
  • Hepatit B. Jag undrar egentligen varför jag tog denna, eftersom det tydligen sprids via infekterade nålar och oskyddat sex, men när jag är hos en expert på något så kan de sälja på mig vad som helst. Men om jag skulle vilja prova nya spännande droger i Thailand eller nåt så är jag i alla fall skyddad!:-)
  • Hepatit A. Denna däremot sprids ju däremot genom vatten och mat, så den känns viktigare. Som tur är tog jag bägge Havrix-sprutorna redan för 10 år sedan, så jag har 20 års skydd kvar!
  • Gula Febern. Jag är inte helt säker på om jag skall till riskområdena (Centralafrika och Sydamerika), men om man tar denna så är man i alla fall mer flexibel. Det är dessutom ett krav för att få resa in i vissa länder!
  • Japansk encephalit. Låg risk att få sjukdomen, men "hjärninflammation med hög dödlighet" låter inget vidare...
  • Tyfoid. Bakterien heter visst Salmonella typhi, betyder det att det är samma sak som den salmonella det står om här hemma i tidningarna ibland? Det låter inte kul i så fall, så det är lika bra att sticka sig en gång till... :-)
  • Tuberkulos. Ibland är det bra att vara gammal - vi som är födda före 1975 blev vaccinerade redan som små!
  • Malaria. Man skyddar sig med tabletter som tyvärr har en massa obehagliga bieffekter :-(. Så snart jag är över de värsta besvären efter operationen (se nedan) så skall jag ta en provdos här hemma för att se att jag tål de föreslagna tabletterna hyfsat bra - om inte så finns det andra varianter.

Och så där får det nog räcka - jag har inte muskler nog att sätta fler sprutor i nu. En del av de där skall ha en andra dos, så det blir påfyllning om ett par veckor igen.

Jag gillar förresten Wasaklinikens system för påminnelser. Fast de har drop-in och ingen tidsbokning så kommer de att skicka ett SMS som påminnelse när det är dags att gå dit igen - det är smart användning av IT det!

Tandläkare
Svenska tandläkare är kanske inte de bästa i världen, men jag skulle definitivt inte vilja stå med tandvärk på gatan i Bishkek och fundera på vilken av bysmederna som skall få förtroendet att dra ut min inflammerade tand! :-)

Därför var jag till Tandläkare Tommy så fort tanken på att resa slog mig i höstas. Jag passade dessutom på att bleka tänderna när jag var där - skall bli jättesnyggt till min solbränna! :-) Och jag går nog dit en gång till innan jag åker - 500 kr för en röntgen känns som en billig försäkring...

Operationer
Att inte klara av eventuella planerade operationer innan man åker är väl närmast idioti, eller hur? Jag var ju med om en trafikolycka i höstas, och kroppen har tyvärr inte riktigt läkt ihop som den skall - det var lättare att klara olyckor när jag var 20 än när jag är 40, det är ett som är säkert!

Tyvärr har handledsbrottet växt ihop snett - vilket bland annat har gjort att jag har haft väldigt svårt att komma tillbaks till jobbet på det sätt jag velat. Det går helt enkelt inte att skriva på datorn utan att ha en fungerande arm! :-(

Nu är jag nästan helt återställd, men skall ändå undersökas innan jag åker, för att se om brottet eventuellt skall brytas upp(!) och gipsas igen (urk, läskigt!). I så fall får jag göra det i juli (mer om mina resplaner i en senare post), och så anpassa mina resmål till en svagare arm - ingen bergsklättring i augusti i så fall!

Min näsa blev ju inte heller som den skulle ha blivit... När de rätade till näsan efter olyckan så blev näsväggen inte helt rak, och det ställer till med en hel del problem. Jag får väldigt lite luft genom vänster näsborre, så det är svårt att få luft när jag anstränger mig hårt, och dessutom har jag börjat snarka rejält (jag vill ju inte bli som pappa!).

Så jag bestämde mig för att göra en operation där de går in och lossar slemhinnorna, rätar ut brosket i näsväggen, och sätter dit slemhinnorna igen. Låter väl enkelt...? Det trodde i alla fall jag, men det har varit en riktigt tung vecka! Operationen var i tisdags, och hittills (lördag morgon) har jag inte orkat något mer än att glida ut och in i en dvala-liknande sömn, och så äta lite nyponsoppa ibland. Konstigt att man påverkas så mycket av att bara kunna andas genom munnen? Mamma säger att Farmor säger att det beror på narkosen, men jag vet inte?

Jag har inte ens orkat kolla på OS! Som tur är så är jag sjukskriven hela nästa vecka också, och det kommer jag att behöva för att hämta mig! Jag hoppas kunna hitta lite tid att ägna till att se över utrustningen, och gå vidare med volontärmöjligheterna - mer om det senare.

2006-02-17

Första posten

Jaha, så då är man bloggare då...

Jag har aldrig varit speciellt tjusad av tanken på att breda ut mitt liv till allmänt beskådande, men det kanske bara beror på att mitt liv inte är så intressant? :-) Det närmaste året kommer förhoppningsvis livet i alla fall att bli lite mer intressant än till vardags - 40-årskrisen är nämligen över mig!

Även om jag inte på något sätt är missnöjd med mitt liv, så vet de som känner mig att jag alltid har längtat ut i världen för att se merav den. Ibland har jag gjort något åt det och gett mig iväg på kortare resor (upp till en månad), men "det stora äventyret" har alltid hägrat.

Dessutom har jag väl tidvis haft det lite svårt med motivationen på jobbet på sistone. Hur bra jag än trivs med jobbet på IBM, så kan man inte komma ifrån att det känns lite abstrakt ibland. Vad gör jag för nytta för världen egentligen när jag sitter vid min dator? (Ja, jag sa ju att det var 40-årskris... :-))

Så det här är ett så bra tillfälle som något att uppleva "det stora äventyret":

  • Man blir ju inte yngre precis...det gäller att passa på medan man fortfarande kommer upp på Kilimanjaro.
  • Ett stort uppdrag på jobbet är nyligen avslutat.
  • Min kropp har lagom läkt ihop efter höstens olycka.
  • En vacker dag är det kanske dags för Villa-Volvo-Vovve, och då är det nog för sent för en sån här upplevelse.

Den här bloggen kommer (förhoppningsvis!) att innehålla information om mitt lediga år - planer, förberedelser, och så själva upplevelserna på plats.

/ Peter