Peters resa

Hmm. it seems that my journey has more or less reached it's end, in more ways than one... I guess I will still need to sum up what came out of it, but that will have to waut for another time. Meanwhile, some hints can be found at http://helenaopeter@blogspot.com

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

2006-05-11

Tulum 6-9 maj


Undrar vad katolska kyrkan tycker om att Mexicos motsvarighet till Ica heter så här? :-)

Tulum har varit härligt! Faktiskt den första byn där jag har lyckats få en känsla av att känna mig som hemma. Jag har ätit på samma ställen, så att jag blivit lite känd där, och byn är inte större än att man springer på samma backpackers överallt.

Anna och Kruten förstår nog vad jag menar när jag säger att Tulum påminner om byn vi var i på Dominikanska (vad den nu hette?). Inte för stor så att man blir anonym (som Playa del Carmen), men samtidigt inte så liten att det inte finns något att göra (som Puerto Morelos).

Längs hela den mexikanska kusten så går det en lång motorväg 2-5 kilometer in i landet, och Tulum precis som de flesta andra byar består av två delar. Dels en Pueblo (stad) runt motorvägen, och dels en Zonera Hotela längs stranden, med en väg där emellan. Jag bodde i Pueblo Tulum den här gången, därför att det var närmast till dykfirmorna, cykeluthyrning, och sånt. Plus det faktum att alla hotell på stranden var dyra. :(

Jag skulle bo på Weary Traveler Hostel: tvärs över gatan från busstationen, och så ett kvarter söderut. När jag kom dit så tyckte jag att det verkade mycket mindre charmigare än vad Lonely Planet skrev, men det såg i alla fall rent och fräscht ut så jag skrev in mig (tro mig, med all packning så vill man inte leta boende alltför länge i 35-gradig värme!).

När jag sedan gick ut på stan så ser jag Weary Traveler på andra sidan huvudgatan! Det visade sig att de har flyttat busstationen till andra sidan gatan, så jag hade hamnat på Tulum Hostel i stället!

Första dagen tog jag en promenad (15 km tur och retur) till Tulum ruinerna. Det är mina hittills första Maya-ruiner, men jag sparar mig till trakterna runt Flores i Guatemala som skall ha de bästa! De här ruinerna var trevliga, om än något fjuttiga, men det bästa var stranden inne på området! Det var inte bara härliga höga vågor att bodysurfa på, utan en ursnygg italienska stötte på mig också - måste vara tuppkammen! :)

På kvällen bara gled jag runt i stan, kollade in affärer, drack juice och pratade med folk på Weary Traveller. Naturligtvis var det mycket charmigare än mitt ställe, men eftersom det gick bra att hänga på deras innergård utan att bo där så brydde jag mig aldrig om att flytta över dit.
Jag gillar verkligen vandrarhem med en lummig gård. Det är så härligt att hänga där, läsa en bok och snacka med folk från hela världen. Som alltid har jag med mig min anteckningsbok och försöker få tips från andra som varit där jag är på väg - i det här fallet alltså Belize och Guatemala. Anna, du vet vad jag menar - jämför med stället där vi bodde på Langkawi! De hade trevliga grillkvällar också, men det kanske är därför som jag är så risig i kistan när jag skriver det här? :(

Andra dagen ägnade jag åt Cenote snorkling, men mer om det i ett separat inlägg. Det verkar som att enda sättet här på bloggen att lägga in en ytterligare bild är att göra ett nytt inlägg?
Snorklingen tog halva dagen, men var rätt så utmattande, så jag hade siesta till halv sex! Resten av kvällen hängde jag på Weary, och skrev mail på ett Internetcafé. Där träffade jag Theo, en holländare som jag lärde känna på snorklingen. Där har vi en ambitiös kille med sin dagbok! Han nöjer sig inte med en blogg, utan har en hel webbsida med hundratals bilder! Jag kollade på tidsmätaren på hans dator, och när jag gick och lade mig så hade han suttit där i tre timmar...

Tredje dagen tog jag en bad-dag, mer om det i ett separat inlägg. När jag kom tillbaks till stan så var det redan skymning, och på skolgården mittemot vandrarhemmet så hade den lokala folkdansföreningen träning. Kvinnorna utstyrda i vackra kjolar tog det hela mycket seriöst, medan killarna i jeans + t-shirt mest snubblade runt och såg fåniga ut. Påminde om en danslektion i gymnasiet alltså! :)

När jag lämnade Tulum i morse var det inte med lite varm känsla för byn. Det är inte alls omöjligt att jag kommer tillbaks en vacker dag - om inte annat för cenote-dykningen!

(Men om du planerar att åka dit så kan jag ge dig en second opinion från ett amerikanskt par jag träffade på bussen: "it was shit, we only stayed one night because we had to".)

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej Peter,

Jag måste säga att jag känner mig lite korkad men jag fattar inte vad den katolska kyrkan ska ha emot den mexikanska ica-butiken - snälla upplys mig.

Jag blir otroligt ressugen när jag läser, inser att det var länge sen jag var ute och reste med ryggsäcken... trots att jag är tio år yngre än dig. ;-)

Har hört massor om Belice - låter hur häftigt som helst. Hoppas du kommer tycka det samma.

/Micke

12 maj, 2006 14:45  
Blogger Peter Hjalmarsson said...

San Fransisco de Asis var väl så vitt jag kan komma ihåg en av de riktiga storfräsarna på helgonfronten. Fransiskanerorden och hela det där kittet.

Och Micke, vad jag kommer ihåg då var det inte med helt lyckat resultat du var ute sist :-(, så jag kan förstå om du tvekar. Men om du kan slita dig från familjen (eller ta med dem!), så bara anslut nånstans!

Belize ÄR häftigt (varit här två dagar nu), även om jag kommer att se något annorlunda delar än de du antagligen tänker på. Mer nyheter på Belizefronten om ett par dagar tror jag.

13 maj, 2006 04:30  

Skicka en kommentar

<< Home