Peters resa

Hmm. it seems that my journey has more or less reached it's end, in more ways than one... I guess I will still need to sum up what came out of it, but that will have to waut for another time. Meanwhile, some hints can be found at http://helenaopeter@blogspot.com

Min bilder
Namn:
Plats: Stockholm, Sweden

2006-05-02

Framme i Cancun!


24 timmar efter att jag lämnat Helenas trygga säng i Solna får jag äntligen kraschlanda i en vandrarhemssäng här i Cancun! Det har inte varit någon vidare start på resan hittills precis.

Förseningar: Planen har varit en del försenade på sina håll och kanter. Jag gillar förresten tricket Iberia körde med i Madrid: De körde fram en sprillans jumbo till vår gate, men när vi gick mot planet så ledde en trappa i stället ned till en buss som körde oss halvvägs till Barcelona (kändes det som) innan vi fick kliva på en gammal Airbus-skorv. Men jag hade tur och fick sitta i Business Class i alla fall! :-)

Ingen buss på flygplatsen: När jag kom till Cancun var det massvis med taxichaufförer och limousineservicear som väntade, men för att hitta den billiga bussen till downtown så fick man gå en kilometer till andra sidan incheckningen(!). Hoppas att inte allt i den här världsdelen skall handla om att pungslå oss turister...

Saknad guidebok: Men den stora katastrofen är att jag var så otroligt klantig att jag glömde guideboken hemma hos Yvonne! Tydligen är kombinationen av ingen sömn på två dagar tillsamans med en massa champagne inte så bra för minnet! På Madrids flygplats fanns det inga guideböcker att köpa, och på Cancuns stora bokhandel likaså. Mitt hopp står i morgon till backpackerställena, annars vete tusan hur jag skall göra!?

Men det kommer att lösa sig - jag har nämligen haft flyt den sista timmen. Efter att ha vinglat runt och letat bokhandeln i nån timme, och bara sett dyra hotell på vägen, så snubblade jag på vägen tillbaks över vad som verkar vara (det är ju mörkt ute) ett trevligt torg där det också låg ett helt OK vandrarhem. 120 pesetas för en säng i sovsal verkar OK, men eftersom jag inte har guideboken så vet jag ju inte vad det är exakt i kronor...

Och nu har jag flyt igen. Jag har ju undrat hur det skulle gå att ha egen dator med sig. Kommer det alls att gå att koppla in den? Jodå, så fort jag slår på den här på rummet så ploppar det upp tre trådlösa nätverk varav två är öppna! Om jag har samma flyt i framtiden så skall det nog bli en del bloggande ändå framöver!

Nu är det dags att gå och lägga sig, men här kommer först lite anteckningar jag gjorde på planet:

Fredag 28:e April
Party Time - kunde kanske ha varit lite mindre party?
Det var otroligt roligt att ha en avskedsfest och få säga hej då till alla kompisar. Och det gjorde inte mycket att jag inte kunde servera middag och så (se nedan), utan bara sprit.
Det var riktigt riktigt roligt, och jag ångrar mest att att jag inte haft någon bjudning hemma på så länge.

Jag ser redan fram emot att komma hem om ett år och börja arrangera lite middagar och bjudningar igen. Jag har ju knappt haft någon sedan jag började renovera om hemma 2002!

Det enda jag ångrar med festen var kanske ett par av de jag bjöd? Christian på Addnature har verkligen varit en klippa när jag letat utrustning inför resan, så jag bjöd med honom på festen som ett tack (plus att han är trevlig!), och sade att han kunde ta med ett par kompisar. Ett par av kompisarna hade jag kanske kunnat vara utan:

De blev alldeles för fulla och rev halva lägenheten: De lyckades skvätta mosad frukt över hela köket, välta Robban (min jättefikus) och spilla jord över halva trapphuset, och dessutom höll en av dem på att försvinna med min jacka. :-(
Med andra ord var det en fest precis som de jag hade på Drottninggatan när jag pluggade. Alltså sånt som hör ungdomen till...börjar jag bli en sur gammal gubbe?

Frisyren
Min frisyr (se bilden) var en sensation. Jag hade ju tänkt stubba ned hela håret under kvällen, men jag trivs faktiskt riktigt bra i den. När jag skriver detta så är det tre dagar senare, jag sitter på planet till Cancun och har fortfarande inte klippt mig...

Söndag 30:e april
Boende-avundsjuka
Oj vad mycket nya lägenheter och hus jag har sett de sista 24 timmarna! Äntligen fick jag se Daniel Larssons nya vindslägenhet. De håller fortfarande på att göra klart det sista på ytskiktet, men man ser redan att det kommer att bli grymt bra! En stor terrass i söderläge, en härlig öppen planlösning, och så då läget vid Tegnérlunden!

Josefin och Martin var snälla nog att låta mig förvara min säng hos dem i deras nya hus i Åkersberga, så jag var dit med den. Jättefint, med en härligt öppen planlösning!

Och så då sist men verkligen inte minst så var jag och Helena på sista-april-fest hos Yvonne i dag söndag. Ett alldeles underbart 1,5-planshus. Yvonne har verkligen jättebra smak, och hon har ett fantastiskt "mini-spa" i det enorma badrummet. Hon och Anders
bjöd mig och Helena att ta ett bad medan de städade efter middagen, och vi ville aldrig gå upp. Härligt att vältra sig i bubbelbad med champagne!
Jättekul kväll på det stora hela, men tyvärr så var jag dum nog att ta fram guideboken för att visa var jag skulle åka, och eftersom jag blev ganska full så lyckades jag naturligtvis glömma den kvar :-(. Vid planbytet i Madrid har jag letat igenom hela flygplatsen utan att hitta nån guidebok ens för Mexico (och än mindre för de andra länderna), och dessutom är ju alla guideböcker översatta till spanska!
Mitt enda hopp står nu till Cancun (av alla ställen!), där det ju finns många amerikaner på semester, så bokhandlarna borde väl kunna ha engelskspråkiga guideböcker? Annars vete tusan hur det här skall gå! Rent praktiskt klarar man sig ju alltid, men jag hade ju knappt hunnit börja skumma igenom boken för att se vad jag vill göra! :-(

Måndag 1:a maj
Res-dag

Reser och sover, reser och sover... Och har tid att skriva lite i resdagboken.

Utrustning, del 1: Kängor
Jag har ju lovat en genomgång av utrustningen man kan behöva på en sån här resa. Och det kanske viktigaste är kängorna så varför inte börja med dem? Det beror naturligtvis på vilken sorts resa man skall göra, men kängor är mer eller mindre ett måste om man skall ut i terrängen, även i ett varmt land som centralamerika.

Själv gillar jag kängor med styv sula eftersom de jämnar ut ojämnheter och stenar i marken på ett bra sätt, och det innebär att det är en god idé att titta på fabrikat som vänder sig till klättrare. Antingen väljer man ett par "gammaldags" kängor i läder som man får impregnera regelbundet, eller så tar man ett par moderna med gore-tex i. Själv gillar jag inte att behöva på att mecka med utrustningen mer än nödvändigt, och så blir läder så tungt, men det är onekligen inte lika charmigt med high-tech...

Ett smidigt snörningssystem är superviktigt tycker jag. Annars blir det lätt att man slarvar med snörningen och då kan man säga "hej skoskav" ganska snabbt. Räkna med att lägga 2000-2500 kr ungefär. De billigare modellerna är uppbyggda som gymnastikskor och kommer inte att ge tillräckligt stöd, samtidigt som mer än så känns som onödigt bra, om du inte skall upp på Mount Everest.

Inte alltför mycket at tänka på alltså, så det är bara att ge sig ut och prova skor! Jag har nog provat säkert 20 olika par innan jag bestämde mig för att låna hem två par och gå med inomhus i några dagar. Det kan verka som overkill, men det är vad som behövs! Så vad blev det till slut då? Jo ett par Trek S Evo från italienska LaSportiva:
Styv sula med fäste för stegjärn (om man vill), superlätta, vattentäta (nylon+gore-tex), och ett fantastsikt snörningsystem! De är inte fodrade eftersom jag skall till varma länder, men det finns varianter med vinterfoder också. Men framför allt är de supersköna! Jag har gått in dem i en månad nu, men de satt perfekt redan efter första milen, utan ens en antydan till skavsår.
La Sportiva Trek S Evo får priset "Bästa kängan oavsett pengar".

Utrustning del 2: Var köper man?
Stockholm har ju lyxen att ha ganska många butiker som riktar sig på friluftsliv. Min åsikt är att man måste vända sig till en av dem – vanliga sportbutiker är helt enkelt inte tillräckligt bra! Jag rekommenderar två något alldeles extra:

www.addnature.com. Ligger på Birger Jarlsgatan alldeles mittemot mitt hus. De har ett enormt sortiment och personalen är jättekunniga (fast några har dåligt ölsinne :-)), och verkligen använder utrustningen själva på helger och semestrar. Christian har tagit väl hand om mig för det mesta, men alla verkar jättekunniga. Och de har postorder också – kan vara bra om man vet exakt vad man skall ha, typ en Buff. De är 5-10% billigare än alla andra butiker också!

Playground. Ligger vid Adolf Fredriks kyrka. Stor trevlig butik, med trevlig personal, men de känns inte lika kunniga som på addnature, i alla fall inte de som jobbar på helgerna. Men fråga efter Saga så kommer du att bli väl omhändertagen! Skön affär att gå och bläddra och prova saker i, öppen och ljus.

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag tycker det låter som en ganska typisk början, att glömma grejor gör man alltid, och det är bara(?) i början man går och grämer sig... (fast när jag skulle tågluffa med axelremsväska och det sade 'flump' och den gick av på perrongen i Malmö var lagom kul... ;-)

Visst har ställena man kan köra middagar på minskat stadigt, men vi var faktiskt rätt ofta hos dig de senaste åren ändå (jävligt mycket relativt, visserligen, om man jämför med när vi var nästan *varje* vecka hos mig på K-holmen eller Knivsöder), men största avbräcket är naturligtvis att inte *du* är med på middagsklubbisarna... suck, nu är det nästan bara nån Mariatorgsbo vi kan vara hos.. undrar om ugnen är inkopplad än...? ;-)

Re-spect att mohawken är kvar.. sitter det röda kvar? (lösning: bada i Röda havet?)

Summa summarum: låter som en lyckad start! :-)

Slänger iväg mail (visst har du webaccess till den?) med lite fåniga detaljer om "BB-såpan"(tm)...

Over and out,

/j

04 maj, 2006 01:19  
Anonymous Anonym said...

Jag som tyvärr fick förhinder på din fest är glad att jag nu ändå har en bild på hur vacker din näsa blev! Känns dessutom som din frisyr kommer följa med mig i mina drömmar... den gjorde minst sagt ett starkt intryck. Det ska dessutom bli spännande att fortsättningsvis få se hur ditt bländande leende allt mer bryter av din solbränna! ;-)

Hoppas du fortsätter och träffa en massa trevliga och sköna människor.

Helena och killarna hälsar /Micke

05 maj, 2006 11:26  
Blogger Peter Hjalmarsson said...

Väldigt så fascinerande min frisyr var då... :-)

Jag måste säga att jag är väldigt förtjust i den själv, och den får nog sitta kvar så länge det går. Jag har ju alltid velat vara en av de "tuffa killarna"... :-)

Färgen försvann däremot innnan jag åkte - taskig kvalitet på Buttericks!

07 maj, 2006 02:15  

Skicka en kommentar

<< Home